دستگاه پرس وکیوم چیست از انواع ماشین الات صنعت چوب می باشد که وظیفه ی زیبا سازی و شکیل سازی پوسته ی بیرونی قطعات و محصولات چوبی را عهده دار می باشد.
این دستگاه با کمک روکش های موجود در بازار در طرح ها و اندازه ها و رنگ های مختلف به تمامی محصولات و مصنوعات چوبی روح می بخشد .
فهرست محتوا
پرس وکیوم چیست؟!
دستگاه پرس وکیوم علاوه بر توانایی در روکش کردن انواع محصولات و مصنوعات چوبی با روکش های مصنوعی قادر است روکش های طبیعی را نیز بر روی قطعات ام دی اف و نیوپان و کابینت پرس نماید و به نوعی شکل و شمایلی طبیعی به مصنوعات چوبی هدیه کند
تاریخچه وکیوم
برای بررسی تاریخچه خلاء و درک بشر به وجود آن باید برگردیم به حدود 375 سال قبل از میلاد فیلسوف یونانی بنام دموکریتوس چنین فرضیه ای داشت که جهان پیرامون ما ساخته شده از بسیاری ذرات کوچک و شناخته شده ای بنام اتم. دموکریت چنین فرض کرد که در بین اتم ها فضای خالی (یک نوع میکرو خلاء ) که بواسطه آن اتم ها با توجه به قوانین کلی مکانیک نقل مکان میکنندو شکل و جهت و ترتیب اتم تغییر میکند.(تغیرات اشیاء ماکروسکوپی )با اذعان به این فلسفه دموکریت به همراه معلم خود بنام لویسپوس ممکن است به عنوان مخترعان از بابت برداشت مفهوم در نظر گرفته از خلاء نام برد. آنها فضای خالی در جهان پیرامون را یک پیش شرط فرض کردند با این حال فلسفه دموکریت راه و روش و تفکر مسلط نداشت. شکل 1-1 مجسمه برنزی ساخته شده از دموکریت حدود 250 سال قبل از میلاد که هم اکنون در موزه ناپل است.ارسطو طی قرون وسطی و در آغاز دوران مدرن در کتاب فیزیک 1 خود چنین میگوید که فضا نمیتواند تعریف شود و وجود یک فضای خالی را تکذیب کرد و هیچ چیز (خلاء) وجود ندارد و نمیتواند تعریف شود به همین دلیل مطابق با فلسفه ارسطو خلاء نمی تواند در طبیعت وجود داشته باشد.در سال 1613 نیز گالیلئو گالیله در فلورانس تلاش کرد تا وزن و چگالی هوا را بدست آورد او برای این کار از یک فلاکس شیشه ای استفاده کرد که در نهایت یک ارزش 2.2 گرم برای چگالی هوا تعریف کرد. این مقدار در اندازه گیری های مدرن 1.2 گرم میباشد. این آزمایش گالیله گامی بزرگ و روبه جلو بودکه هوا در حال حاضر می تواند به عنوان یک ماده با وزن و چگالی تعریف شده در نظر گرفته شود.بنابر این می توان این گونه فرض کرد که می شود هوا را در برخی از موارد از یک فضای داده شده حذف کرد .
در سال 1640 و پس از آناوانجلیستا توریچلی (1608 _ 1647) یک لوله شیشه ای حدودا یک متر از جیوه پر میکند و یک طرف لوله را بسته و کاملا مهر و موم میکند و طرف دیگر را با انگشت گرفت و بصورت وارونه در یک مخزن جیوه قرار داد وانگشت خود را برداشت واجازه میدهد جیوه در داخل لوله در تماس با مخزن باشدستون جیوه در لوله غرق و به 76 سانتی متر از سطح لوله رسید، فضای خالی شده در لوله در واقع یک خلاء بود. او این آزمایش خود را بنام آزمایش توریچلی ثبت کرد و اولین تلاش موفق به تولید یک خلاء گردید و باعث متقاعد شدن جامعه علمی خود از وجود خلاء شد.آزمایش توریچلی از آزمایش های موفق و کلیدی علمی علوم طبیعی است. که تلاش های قبل از این آزمایش کمتر موفق بوده است. شکل 1_2 و 1_3 از تصاویر توریچلی و آزمایشات اوست.اگرچه دانشمندان اوایل چند پیشرفت در ایجاد خلاء داشتند اما هنوز تعریف روشن ودقیقی از خلاء وجو نداشت تا در سال 1874 که لوله torricellian تنها ابزار در دسترس برای اندازه گیری خلاء بوده به حدود 0.5 میلی متر جیوه (67 پا). در پایان قرون وسطی فلسفه ارسطویی که میگفت ( خلاء وجود نداشت) دیگر پزیرفته شد.
عصر روشنگری
در طی پنجاه سال از سال 1850 تا 1900 میلادی فعالیت در توسعه تکنولوژی خلاء شدت گرفت. نیازهای بشر در پژوهش های علمی و سپس در صنعت لامپ رشته ای باعث شد که تجهیزات به طور فزاینده ای پیچیده شود به عنوان مثال نیاز به تجهیزات خلاء در زمینه تکنولوژی بسته بندی به آسانی آشکار گردید.
قرن بیستم
در اوایل قرن بیستم استفاده از خلاء به فرایند صنعتی تازه پدیدار شده بود و مزایای متالوژی پردازش در حوزه خلاء به طور گسترده ای به رسمیت شناخته شد. از جمله صنایعی که از خلاء استقبال کرد صنعت کوره های خلاء بود.
امروزه برنامه های کاربردی خلاء بطور محسوسی در صنایع قابل ملاحظه است. از جمله صنایع کاربردی در حوزه خلاء می توان به حمل و نقل مکانیکی ، گاز زدایی نفت ، نمونه های گاز، غلظت محلول های آبی ، تقطیر ، تصفیه ، اشباع اجزای الکترونیکی، گاز زدایی بخار فولاد، صنایع مقره سازی ، ماشین آلات سی ان سی و پرس وکیوم چوب ، بسته بندی وکیوم ، تجهیزات ساکشن های مرکزی بیمارستانی ، پمپ وکیوم بیمارستانی ، عملیات حرارتی ، پخت ، ریخته گری در خلاء ، و یخ خشک شدن ، که از این فرایند شرکت های داروسازی در آماده سازی واکسن و آنتی بیوتیک ها و همچنین ذخیره سازی پوست و پلاسمای خون استفاده میشود.
تاریخچه ی دستگاه پرس وکیوم
پس از ساخته شدن وکیوم ابتدا به ساکن یک شرکت اروپایی اقدام به ساخت دستگاه های پرس وکیوم ممبران نمود . در این دستگاه ها دو عامل فشار باعث پرس شدن روکش بر روی ام دی اف و قطعات چوبی میشد .
یکی عامل مکنده یا خلا که توسط پمپ وکیومی که بر زیر دستگاه تعبیه شده بود انجام میشد و دیگری عامل دمنده که هوای تخلیه شده ی میز را از بالا بر روی یک جسم بالون مانند وارد میکردند و پر شدن این بالون باعث فشار روکش به قطعه کار از بالا میشد .
دستگاه های تولید شده با این مکانیزم دستگاه هایی بسیار گران قیمت بودند و هر کسی قادر به خرید این محصول نبود . به نوعی این محصول در حدود سال های 81-82 با مبلغی بالغ بر 600 ملیون تومان خریداری و به ایران وارد میشدند ، که قاعدتا تنها شرکت های قدرتمند در بخش چوب قادر به خرید این محصولات بودند
در طی مقالات نگاشته شده که قبلا منتشر شده اند به ترتیب پرس و دستگاه های پرس ، همینطور وکیوم و طرز کار ، انواع و کاربرد وکیوم به وضوح بیان شدند که برای دسترسی به این مقالات از طریق لینک های اریه شده در زیر می توانید اقدام کنید.
شاید بالاخره فرصت این شده است که دوکلمه ی پرس و وکیوم را کنار هم قرار داده و در مورد کاربرد هایی که از قرار گرفتن این دو کلمه می توان داشت سخن به میان آوریم .
ماشین های پرس وکیوم عمدتا برای روکش کاری چوب قابل استفاده اند . در این نوع ماشین ها محفظه ای باز بر روی یک شاسی فلزی قرار می دهند . یک هد برایاین نوع دستگاه ها طراحی می شود که می بایست کاملا عایق کاری شده باشد. تا بتواند گرمای تولید شده توسط المنت های ( اکثرا تابشی حرارتی که بر روی هد دستگاه ها نصب می شود را به بیرون راه ندهد .
جنس موادی که در هد دستگاه جهت عایق کاری گرمایی به کار می رود نسبت کاملا مستقیمی با هزینه ی تمام شده ی دستگاه پرس وکیوم داشته و به تناسب قیمت فروش دستگاه پرس وکیوم را بالا می برد .
در زیر دستگاه یک عدد پمپ وکیوم تعبیه می شود که روشنگر دلیل انتخاب نام “پرس وکیوم ” برای دستگاه هایی که عمل روکش کاری چوب را انجام می دهند نیز می باشد . کار اصلی پمپ وکیوم عملیات مکش است که این عمل را به کمک روزنه هایی که در کف میز دستگاه تعبیه شده انجام می دهد . در انواع دستگاه های تولید شده توسط شرکت های فعال در صنعت چوب تعداد و محل قرار گیری این روزنه ها نیز تفاوت دارد. اما شکل صحیح طراحی این روزنه های مکش بر روی میز می بایست به گونه ای باشد که پمپ وکیوم قدرت مکشی که به قطعه کار وارد می کند در کل میز پخش شود تا قطعه کار شکل کلی خود را ازدست ندهد .
وارد شدن فشار بی اندازه ی مکش پمپ وکیوم به یک نقطه ی خاص باعث فشار بر قطعه کار می شود . این فشار در محیطی که قطعه کار گرمای زیادی را نیز متحمل می شود باعث تغییر طرح کلی قطعه کار شده و علاوه بر آن کیفیت عملیات روکش کاری نیز آنچه کا می باید نمی شود .
در مقالات آتی بحث حاضر در مورد چگونگی کارکرد دستگاه پرس وکیوم و چگونگی عملیات روکش کاری توسط این دستگاه ها ادامه خواهیم داد.
بدون دیدگاه