نگهداری و تعمیرات دستگاه های CNC چوب
اجزای ماشین های CNC چوب
به طور کلی تمامی ماشین هایCNC شامل دوقسمت اصلی مکانیکی وکنترل به شرح ذیل می با شند .
۱- قسمت مکانیکی یاماشین براده برداری یا افزار ( هما ماشین NC) ومتعلقات آن در اشکال مختلف .
۲- سیستم یا واحد کنترل (که برنامه را گرفته پس از تجزیه وتحلیل دستورات را به روش مناسب به NC می دهد .
۳- تابلوی برق
غیر از PCوقسمت مکانیکی متعلقات الکتریکی دیگری در دستگاه وجود دارد که در مجموع برای کار ماشین ضروری است .مانند ترانسفور ماتور ،فیوز ،رله ،کنتاکتور و تقویت کننده محور ها که همگی در تابلوی برق قرار گرفته اند که با یستی علاوه بر محافظت ومراقبتی که با یستی از تمام اجزای CNC چوب به عمل آورد در مورد تابلوی برق حساسیتی دو چندان اعمال نموده واز هر گونه آسیبی آن را به دور نگاه داشت و فقط افراد متخصص مجاز به انجام تعمیرات بر روی آن را دارند .
۴- تاخوژنراتور Tacho Generators
تاخو وسیله ای است که روی هر محور موتور نصب شده و دور موتور را اندازه گیری کرده وبه دستگاه تقویت کننده اطلاع داده وبا مقدار سرعتی که دستگاه کنترل تعیین کرده مقایسه میکند .
۵-سیستم اندازه گیریMeasuring System
برای اینکه دستگاه کنترل کننده و اوپراتور به طبع ان بدانند که هر یک از محور ها در هر لحظه در کجا قرار گرفته ودر اصل اندازه معیین گرددروی هر محور یک سیستم اندازه گیری نسب شده که حالت ها و موقعیت های مختلف را به کنترل اطلاع می دهد در این سیستم اندازه گیری از یک خط کش نوری وتعدادی لامپ مخصوص واجزای دیگر تشکیل شده که چون هر خط کش روی محور خودش می باشد با حرکت کردن آن و جابه جایی خطوط دستگاه می تواند موقعیت خود را تشخیص دهد.
۶- موتور های محور ها
برای هر محور یک موتور معمولاSteperدر نظر گرفته شده که به خاطر آن می توانیم با در نظر گرفتن آنها سیستم کنترا سه محوره را در یک زمان واحد حرکت وکنترل نماییم .برای هر موتور به طور جدا گانه یک تقویت کننده Amplifierنیز در داخل تابلو برق قرار داردکه مقدار نیروی لازم برای به حرکت در آوردن سریع محور ها را در اختیار موتور می گزارد.
انواع موتور ها:
۱-STEPER MOTORS
موتور هایی هستند که دقیقا با دادن هر پالس به اضای هر پالس یکهزارم دور خواهند زد (در بعضی مدل ها به مقداری دور می زنند که با توجه به گام میله ماری محور مر بوطه یکهزارم میلی متر جابه جا می شوند )وفعلا ارزان ترین می باشند هر چند جدیدا در برخی از دستگاه ها از رده خارج شده اند از مزایای آنها این که گرما را به صورت انرژی به بیرون منتقل می کنند وازایرادات آنهااین می باشد که اگر براده ای وارد محفظه آنها شود گیر پاژ کرده وپالس را به صورت انرژی گرمایی به بیرون داده ولی موتور دور لازم را نمی زند .
۲-AC MOTORS
موتور هایی می با شند که از نظر قدر ت خوب بوده ولی دقت کمتری دارند .
۳-DC MOTORS
مانند مدل اول با پالس کار می کنند وهم مانند مدل دوم قدرت خوبی دارند .
۴-هیدرو موتور ها :
برای کار هایی خاص استفاده می شوند مثلا کارهایی سنگین با وزن تقریبی حدود ۳۰ تن که نسبت به موتور های قبلی دارای سر عت کمتری ولی قدرت فراوان تری می باشند .
سیستم انتقال حرکت :
برای انتقال حرکت و حرکت دادن محور ها از مجموعه ای استفاده می شود که از میله ماری ، موتور ،و پیچ ومهره مخصوص به صورت Ballscrewوبقیه متعلقات آن روی هر محور به صورت جدا گانه موجود می با شد Ballscrow با عث از بین رفتن لقی محور ها در حد مجاز می باشد بدین صورت که بر خلاف ماشین های عادی که دارای پیچ ومهره با مقطع ذوزنقه می باشند در دستگاه های CNC چوب یچ ومهره با مقطع نیم کره و وجود ساچمه به تعداد فراوان در آن ها می باشد که با عث از بین بردن لقی ورفع خطا می گردد.
علاوه بر اجزا ی فوق هر دستگاه دارای قسمت های دیگری از جمله :
۱- سیستم هشدار دهنده
۲- سیستم تعویض ابزار
۳- سیستم تعویض میز ها وپالت
۴- تغییر سرعت اسپیندل
۵- سیستم روغن کاری
۶- سیستم خنک کاری
۷- میز های گردان وزاویه ای
۸- مکنده ها
۹- دیجیتایزر
۱۰- ودیگر اجزای اضافی مانند Centicator. Hand wheel
محرکه ها ی هیدرولیک :
کنترل قدرت های زیار با نیروی کم سادگی کنترل سرعت ونیرو به طور غیر پله ای و عکس العمل سریع در برابر تغییر جهت از ویژگی های محرکه های هیدرولیک می باشد
از معایب آن ها نشتی و گرا ن قیمت بودنشان را می توان نام برد ونیز این سیستم ها دارای سرعت عمل کمتری نسبت به محرکه های الکتریکی می با شند .
معایب دستگاه های CNC چوب
۱-قیمت بالای دستگاه
۲- هزینه بالای تربیت نیروی انسانی (بر نامه نویس)
۳-نیاز به پشتیبانی تعمیراتی مستمر وقوی
۴-بالا بودن هزینه نگه داری در صورت عدم استفاده صحیح وبعضا نبود بعضی قطعات و برد ها جهت تعمیر .
توصیه ها:
۱-ایمنی را همواره سر لوحه کار هر کاری قرار دهید ودر هنگام کار خصوصا ابزار برنده جدا از شوخی کردن پر هیز کنید یادتان باشد اول ایمنی دوم ایمنی سوم ایمنی …وبعداز انجام هر کاری صحییح ومجاز می باشد .
۲-حتما از خوب ومناسب بسته شدن قطعات وگیره به میز وبا هم مطمن شوید.
۳-هنگام جابجایی محور ها دقت بفرمایید بر خوردی بین ابزار ودیگر متعلقات دستگاه به وجود نیاید .
۴-از انباشتن هر وسیله غیر ضروری در محدوده کار جلو گیری کنید
۵-از ابزار مناسب و ترجیحا استاندارد استفاده کنید .
۶-ابزار روشن را خصوصا هرگز با دست لمس نکنید .
۷سعی کنید دمای محیط کار همواره حدود بیست در جه سانتی گراد باشد .
۸-مطمن باشید دستگاه دارای روغن کافی است .
۹-از ولتاز مناسب برق دستگاه هنگام کار مطمن باشید .
۱۱- سیستم اتصال بایستی مناسب با شد .
۱۲- هنگام کار حتما حواستان هم به مانیتور و خصوصا ابزار و قطعه با شد .
۱۳- هنگام کار حتما دست هایتان نزدیک به کلید های سکلتور و خاموش اضطراری باشد ودر صورت بروز حادثه در عین خونسردی سریع العمل با شید .
۱۴- تر جیحا از باد خصوصا در جهت ریل های دستگاه استفاده نکنید .
۱۵- وارد منوهای تخصصی وپارامتر های ثابت دستگاه ودرایو ها و متعلقات الکترونیکی بر د های دستگاه نشوید چون علاوه بر احتمال خرابی ای بخش ها ی گران قیمت احتمال برق گرفتگی نیز وجود دارد .
۱۶- دقت کنید فن های خنک کننده در حال کار با شند .
۱۷- به ابزار ودستگاه (علی الخصوص به خودتان )فشار بیش از حد وارد نکنید.
نکته مهمی که نباید آن را نادیده گرفت رعایت اصول ایمنی به هنگام کار با ماشین ابزار است .