لاستیک سیلیکون چیست و چه کاربردی در پرس وکیوم ممبران دارد
لاستیک سیلیکون یا چادر سیلیکونی یا روکش سیلیکونی ماده ای است با ترکیبی خاص که انواع مختلفی دارد و در صنایع مختلف کاربرد های فراوانی بدان اختصاص یافته ، در صنعت چوب از لاستیک سیلیکونی برای خم کردن انواع ام دی اف و تخته سلایی ، روکش کردن روکش های ممبران و پرس کردن انواع روکش های چرم و پارچه استفاده میشود.
لاستیک سیلیکونی با نام شیمیایی پلی سیلوکسان (Polysiloxane) شناخته میشود ، این پلیمر از ترکیب پلیمر های کانی و آلی بدست آمده و پلیمری بسیار انعطاف پذیر و نرم می باشد. لاستیک سیلیکونی از پلیمریزاسیون سیلانها و سیلکوسانها حاصل میشود.
مقاومت بسیار بالای لاستیک های سیلیکونی در برابر حرارت باعث می شود تا این لاستیک در صنایعی که مصارف دمایی بالایی دارند مورد توجه قرار بگیرند . جدای مقاومت بالای لاستیک سیلیکونی در مقابل دما ، انعطاف پذیری این ماده دلیل دیگری است که اهمیت این ماده را در صنایع مختلف دو چندان می نماید.
سیلیکون چیست
پلیارگانوسیلوکسانها را سیلیکون مینامند.
پلیارگانوسیلوکسان به پلیمرهای معدنی ای گفته میشود که در زنجیرهٔ اصلی آنها به جای اتمهای کربن، پیوندهای O-Si-O قرار گرفته و زنجیرههای جانبی آنها آلی باشد.
پرکاربردترین پلیمر از این دسته پلی (دیمتیلسیلوکسان) است. که در ساختمان آن به هر اتم سیلسیم دو گروه متیل متصل است.سیلیکونها گروه بسیار مفید و پرکار برای پلیمرها هستند. این مواد دارای خواص جالبی در دماهای بالا و پایین میباشند. در مقابل شرایط جوی مانند رطوبت و نور ، مقاومت خوبی دارند و تا دمای ۲۶۰ تا ۳۱۵ درجه سانتیگراد خاصیت لاستیکی خود را حفظ میکنند. از سیلیکونها درترکیب رنگها ، صنعت لاستیک و روغنهای صنعتی بطور گسترده استفاده میشود.
پلیمرهای سیلیکون
بسیاری از پلیمرهای سیلیکون مورد استفاده در صنعت ، دارای ساختار کلی R2SiOn میباشند. گروه R ممکن است متیل یا گروه فنیل باشد. بخش عمده پلیمر سیلیکون ، دیمتیل سیلیکون میباشد. از گروههای فنیل تنها برای تولید پلیمرهای ویژه و بهبود خواص پلیمر در دمای پایین استفاده میشود. سیلیکانها از واکنش کلر و سیلانها با آب بدست میآیند. با پیرایش گروه انتهایی این پلیمر ، میتوان فراوردههای گوناگونی از آن تهیه کرد. انواع محصولات سیلیکونی مورد مصرف در زیر میآید.
انواع سیلیکون
– لاستیک سیلیکون یا سیلیکون لاستیکی (در قالب گیری و قالب ریزی از این نوع سیلیکون استفاده می شود)
– روغن سیلیکون
– گریس سیلیکون
– رزین سیلیکون
– سیلیکون درزگیری
ویژگی های چادر سیلیکونی
همانگونه که در ابتدای مقاله نیز بارها اشاره کردیم ، مهمترین خصوصیات لاستیک سیلیکون، انعطاف پذیری و مقاومت گرمایی بالایی آن است. مقاومت سیلیکونها در محدودۀ دمایی وسیعی قرار دارد. برخی از سیلیکونها مقاومتی بالاتر از همۀ دیگر انواع الاستومرها دارد.
از دمایی حدود -۷۵ درجه فارنهایت تا بیش از ۵۰۰ درجه فارنهایت. در واقع، ویژگی حرارت پذیری این فرآورده، چیزی است که آن را متمایز از دیگر انواع لاستیکها میکند. دیگر ویژگیهای این ماده عبارتاند از:
انعطاف پذیری بالا
لاستیک سیلیکونی قابلیت کشسانی فوق الاده بالایی را دارد . به عبارتی لاستیک سیلیکونی در کنار اینکه می تواند خواص سیلیکون ها را داشته باشد ، قادر است همزمان از خواص لاستیک ها نیز تبعیت نماید. این فرآورده مقاومت زیادی در برابر پاره شدن و از هم گسیختن دارد.
عایق الکتریکی
لاستیک سیلیکونی عایق الکتریسیته می باشد ، عایق الکتریسیته بودن از جمله خواص دیگر لاستیک های می باشد و سیلیکون با حفظ خواص سیلیکونی بیش از هر ماده ی دیگری عایق رسانایی بوده و در صنایع الکتریکی کاربرد های گسترده ای دارد
سازگار با بدن
آزمایشها نشان دادهاند که لاستیک سیلیکون سازگاری زیادی با بدن دارد. این ماده هیچ آسیبی به بافتهای بدن نمیرساند. همچنین که دچار زنگ زدگی، پوسیدگی یا خوردگی نیز نمیشود. بیمزه و بدون بو بودن آن نیز باعث کاربردهای گسترده آن در صنایع پزشکی شده است.
مقاومت شیمیایی
سیلیکون مقاومت بالایی در برابر اکسیداسیون دارد. علاوه بر این، کمترین میزان تأثیرپذیری را از آب و جریان آن دارد. در برابر بسیاری از مواد شیمیایی نیز مقاومت بالایی دارد.
جدای از اینها، مزایای دیگری نیز میتوان برای لاستیک سیلیکون بیان کرد. از جمله اینکه:
- قابلیت استریلیزه شدن به روشهای مختلفی را دارد.
- در برابر پارگی دارای مقاومت بالایی است.
- قدرت کشش زیادی دارد.
- قابلیت رنگ آمیزی شدن توسط رنگ دانهها دارد.
- قابلیت حفظ بافت نرم خود را دارد.
- طول عمر طولانی دارد.
- تطبیق پذیری زیادی در کاربردهای مختلف دارد.
- در برابر اشعۀ (UV)، رطوبت و بخار مقاوم است.
کاربرد لاستیک سیلیکونی در روکش کردن روکش های پی وی سی
از کاربرد های مهمی که لاستیک سیلیکون دارد در صنعت چوب می باشد . در صنعت چوب از لاستیک سیلیکونی بر روی انواع دستگاه های پرس و وکیوم ممبران استفاده میشود و از آن برای پرس کردن روکش های طبیعی ، روکش های چرم و پارچه بر روی ام دی اف استفاده میشود .
از روکش سیلیکونی یا به عبارتی لاستیک های سیلیکونی برای روکش کردن روکش های پارچه و چرم و روکش های طبیعی نظیر روکش های راش و روکش ملچ و … بر روی انواع فلزات ، پلاستیک ها و … نیز استفاده میشود
دستگاه های پرس وکیوم در ردیف پرس های گرم قرار میگیرند دلیل اصلی گرم بودن پرس بواسطه ی روکش های پی وی سی می باشد که قبل از فعال کردن فرایند پرس می بایستی گرما ببینند تا حالت نرمی به خود بگیرند . از لاستیک سیلیکونی برای چسبانیدن روکش های پی وی سی نیز استفاده میشود .
دلیل استفاده لاستیک سیلیکونی در استفاده برای روکش کردن روکش های طبیعی برمیگرد به این مهم که روکشهای طبیعی بر خلاف روکشهای مصنوعی نمیتوانند محفظۀ بستۀ دستگاه پرس وکیوم را ایزوله کنند. بنابراین در این میان نیاز به مادهای داریم تا این کار را انجام دهد. به این شکل که بتواند علاوه بر تحمل فشار و گرما، سینی تعبیه شده در دستگاه وکیوم را نیز ایزوله کند.
با توجه به آنچه از خصوصیات سیلیکون گفتیم، میتوان انتظار داشت که لاستیک سیلیکون قابلیت انجام این کار را داشته باشد. در واقع، لاستیک سیلیکون همۀ این موارد را در کنار هم دارد. بنابراین، استفاده از آن در صنعت وکیوم بسیار رایج است. در این فرآیند، لاستیک بر روی فریم میز دستگاه وکیوم بسته میشود. بعد از تنظیم روکش و بسته شدن و تخلیه کردن هوای محفظه، فشار جو روی سیلیکون میافتد. در این فشار، دمای محفظه کنترل شده و در اثر فشار و گرمای زیاد، روکش بر روی قطعه پرس میشود.
کاربرد سیلیکون در تولید دستگاه های پرس وکیوم ممبران
همانگونه که در ابتدای مقاله نیز بدان اشاره کردیم ، گروه لاستیکی سیلیکون در ساخت و تولید دستگاه های پرس وکیوم ممبران برای پرس کردن روکش های طبیعی امثال پارچه ، چرم ، روکش های ملچ ، راش و …. بر روی چوب و حتی برخی فلز های کاربرد دارند
دستگاه های پرس وکیوم ممبران در زمره ی پرس های گرم قرار می گیرند و به واسطه ی همین برای پرس کردن روکش های طبیعی بر روی چوب و MDF می بایست دمای محفظه کنترل شده و تا حد زیادی بالا برده شود ، و از آنجایی که روکش های طبیعی بر خلاف روکش های مصنوعی محفظه ی بسته ی دستگاه پرس وکیوم را نمی توانند ایزوله کنند لذا در این میان به ماده ای احتیاج پیدا می کنیم که علاوه بر این که فشار و گرمای بالایی را می تواند تحمل کند ، قابلیت ایروله کردن سینی تعبیه شده در دستگاه پرس وکیوم ممبران را نیز داشته باشد .
همانگونه که در بالا و در تعریف سیلیکون و خواص آن اشاره کردیم ، نوع لاستیکی سیلیکون و یا سیلیکون لاستیکی تمامی این قابلیت ها را در کنار هم دارد . لذا در صنعت تولید دستگاه های پرس وکیوم ممبران سیلیکون لاستیکی را بر روی فریم میز دستگاه پرس وکیوم می بندند و بعد از اینکه برای مثال روکش چرم را برروی قطعه کار تنظیم کرده ، فریم را بسته و هوای محفظه را تخلیه کردند فشار جو بر روی سیلیکون افتاده و فشار ناشی از سیلیکون به قطعه کار وارد میشود و از آنجا که دمای محفظه کنترل می شود . در طی فشار و گرمای زیاد روکش بر روی قطعه کار پرس می گردد
از دستگاه پرس وکیوم ممبران به عنوان دستگاه پرس وکیوم فرمینگ نیز یاد می شود و برای فرم دادن به محصولات چوبی نیز کاربرد دارد.
برای سفارش لاستیک های سیلیکونی پرس وکیوم و پرس سابلمیشن کلیک کنید